Logo de oude garde

Gebakken heilbotfilet met jus van bospaddenstoelen

Kook samen met onze kok Willem Vogels dit heerlijke Kerstmenu.

Recept voor kruidnootjes

Kruidnoten Oude gard

  • 400 gr bloem
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 160 gr boter, op kamertemperatuur
  • 8 eetlepels  melk

Werkwijze:

Alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed deze door elkaar. 

Voeg zoveel melk toe om er een mooi deeg van te maken. Meestal zal je aan 8 eetlepels voldoende hebben. Kneed het deeg vooral niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten 15 tot 17 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Kruidnoten bakken is super leuk om te doen met kleinkinderen en ook nog eens heel makkelijk! Het deeg kun je goed van tevoren maken en kun je ook prima invriezen. Er is vaak veel onduidelijkheid over de naam pepernoten of kruidnoten. Kruidnoten zijn knapperiger en meer speculaasachtig, pepernoten zijn bonkjes en lijken qua structuur wat meer op taai taai. Hoe je ze ook noemt, zelfgebakken zijn ze in elk geval heel erg lekker en het hele huis zal overheerlijk ruiken als deze zelf gemaakte kruidnoten in de oven liggen! 

Recept voor kerstkransjes


240 gram witte basterdsuiker

350 gram boter

1 afgestreken theelepel zout

4 gram citroenrasp

½ ei

3 gram bakpoeder

490 gram patent bloem


Werkwijze,

Maak eerst het deeg. Voeg boter, basterdsuiker , citroenrasp en vanillesuiker samen en klop/roer dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Schep het bloem, bakpoeder en zout erbij in de kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Leg het minstens een uur in de koelkast voordat je verder gaat.

Als het deeg gekoeld is, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleinere uitsteker (een spuitmondje werkt ook prima) een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen, zorg je ervoor dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.

Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en suikerparels over de koekjes heen.

Bak de kerstkransjes op kleur in 14-16 minuten op 175 graden

1e groep 2019, Allemaal geslaagd