Aanleg moestuintjes begonnen bij de spelewey

Gister zijn ze begonnen met het aanleggen van moestuintjes bij de Spelewey! Er hangt lente in de lucht ☀️

Maart 2021


Teylinger Prijs nominatie 2020: Modernisering Spelewey

In 2020 brengt Welzijn Teylingen álle genomineerden voor de Teylinger Prijs in beeld. Aan de hand van de criteria ‘bijdrage aan de samenleving’, ‘duurzaam verbindend’ en ‘inspirerend’ doen de vrijwilligers hun verhaal.

Het bestuur van de SJJV heeft na haar vorige project van de modernisering Spelewey (functie-keuken en invaliden-toilet) niet stilgezeten en met Welzijn Teylingen een vervolg bedacht.

In dit project, waarvoor de SJJV weer fondsen heeft aangevraagd (en gekregen van: Het Oranje Fonds, Fonds 1818, Jacoba van Beijerenfonds en de Rabobank en VSB Fonds)  ligt het accent niet zozeer op modernisering, maar op duurzaamheid. Immers de Spelewey dateert alweer uit de jaren 80 en dat betekent, dat sommige onderdelen van het gebouw en haar inrichting toe is aan een opknapbeurt. Zo was het dak niet meer zo best,
verlichting oud en gebruikers vonden er ook wat van. En wanneer je dan toch aan de bak moet, kun je dat ook doen, rekening houdend met het milieu, energie en vooral je gebruikers.

Zo wordt het dak beter geïsoleerd, worden er zonnepanelen geplaatst en wordt alle verlichting op led gebaseerd. Daar gebruikers ook hadden laten doorschemeren, dat de akoestiek niet al te best was, kon de nood met de deugd worden verenigd. De plafonds zijn daarvoor verlaagd en van led-armaturen voorzien en krijgt de grote zaal een mechanische ventilatie. Daarmee wordt dus niet alleen het milieu gediend, maar krijgen gebruikers meer comfort en betere akoestiek. Naast al deze aanpassingen hebben we ook de verwarming aangepakt. Onze ketel (geen HR) was inmiddels aan vervanging toe en wordt door een HR ketel vervangen. Deze levert echter geen water meer aan de gebruiker. Mede door het toepassen van zonnepanelen is er voldoende elektrische energie beschikbaar om boilers in te zetten, op die momenten dat het nodig is en niet via een ketel, die continue water op temperatuur houdt. Daar de SJJV een toenemende behoefte ziet in het gebruik van kleinere ruimtes, is ook de bovenverdieping betrokken bij dit project. In het belang van meer ruimte en niet te vergeten comfort en veiligheid wordt er op de bovenverdieping een dakkapel geplaatst.

Met de afronding van dit project, heeft de SJJV niet alleen ingezet op de toename en beter gebruik van haar ruimtes, maar ook op een overzichtelijke (en mogelijk lagere)  beheerslast. Door al haar maatregelen op energie en duurzaamheid, is het pand beter bestand tegen stijgingen in milieu-kosten.

Na dit project hoopt de SJJV nog meer, kleinschalig,  in te gaan op de verdere verfraaiingen van het gebouw, vooral ingegeven door wensen van de gebruikers. Je kunt hierbij denken aan meer comfort, kleur, en modernisering van audio en beeld-voorziening.